Преди изобщо да се захванем да правим сайт, насочен към тийнейджърската аудитория, е изключително важно да си отговорим един прост въпрос: „Защо точно сайт за тийнейджъри, като родителите са тези, които плащат?”. Ами точно заради това. Свежо, а?
Да поясним все пак. Живеем в консуматорско общество и тийнейджърите се считат за най-голямата консуматорска група именно защото не харчат своите пари. Те разполагат с доход (щедро предоставен от техните родители), който да харчат за неща, от които реално нямат непосредствена нужда. Те разполагат с бюджет, технологична грамотност (доста по-голяма от тази на своите родители обикновено) и почти неограничено желание да изследват света и да си създават социално-пригоден образ. Това ни довежда и до първия ни съвет:

 

1. Тийнейджърите търсят начин на живот, а не продукт.

Тоест от вашия сайт се иска да предлага определен имидж, а не толкова определен продукт. Да създадете образ, на който тийнейджърите искат да подражават и да им предоставите ресурсите за да поситгнат тази заветна цел, е първата стъпка към успеха.

 

2. Тийнейджърите са наясно с технологиите – не ги подценявайте!

Дигиталните деца порастнаха и се превърнаха в дигитални юноши. Тоест говорим за потребителска група, която се е родила пред домашния компютър, отраснала е с мобилния телефон и сега не се разделя със смартфона и/или таблета. Това, от една страна, е чудесно – тийнейджърите са точно там, където ги искате. Сърфират из нета и чакат да привлечете вниманието им. Само че трябва да сте наясно, че следващото най-яко нещо е на един клик разстояние, така че трябва да задържите вниманието им. Но как? Четете надолу:

 

3. Говорете на техния език

Какво ще рече това ли? Ясен, опростен изказ, без излишни тежки „учебникарски” фрази. А, и не си играйте с размера на шрифтовете – тийнейджърите мразят малки буквички и завъртяни обяснения.

 

4. Избягвайте скучно съдържание

Това важи за всички възрастови групи, но тийнейджърите най-лесно са разсейват и заплесват. Така че трябва да подберете интересни за тях теми и да ги представите по максимално опростен и достъпен начин. Безспорно, снимки и видеа ще ви облекчат много живота и ще привлекат вниманието на подрастващите доста по-добре от дълги писания.

 

5. Не претрупвайте

Да, казахме, че медийни акценти лесно привличат вниманието на тийнейджърите, но ако задръстите сайта си с безразборно нахвърляни видеа, снимки, интерактивни елементи и прочее прелести, най-много да постигнете точно обратния ефект на желания и да ги изгоните. Вездесъщото правило – колкото по-изчистено, толкова по-добре е от изключителна важност ако искате да задържите младите потребители.

 

6. Да лоудва бързо

Тийнейджърите са страшно нетърпеливи, така че ако сайтът се зарежда бавно, най-вероятно изобщо няма да благоволят да го дочакат и сте ги изгубили още преди дори да са ви видяли.

 

7. Преклонете се пред великия тийнейджър

Често срещана грешка е да се третират тийнейджърите като деца. Може да не са порастнали, но пък мразят да ги третират като хлапета. Те се възприемат като възрастни и светът, в общи линии, следва да е в краката им. Именно такова отношение и очакват. Така че отнасяйте се с тях като възрастни и избягвайте „бебешки” елементи (ярки цветове, детски картинки) и в никакъв случай не им „говорете” снизходително.

 

8. Нека тийнейджърите да поемат контрола над социалните аспекти

Няма какво да се лъжем, тийнейджърите нон-стоп са в социалните мрежи. Така че предвидете социални плъгини. Както е казал великият философ Мечо Пух; „Колкото повече, толкова повече” (без да се оливаме, разбира се). Но е добре, да речем, ако се изисква регистрация, да може да стане през фейсбук, да има възможност да си шерват на стената и така нататък. Възможностите са безкрайни, не се бойте да ги използвате.

 

9. Великият мобайл

Въпреки малко високопарното заглавие на този съвет, трябва да сте наясно, че мобайлът е много важен аспект. Така че предвидете добре оптимизирана версия за малки екрани. Тийнейджърите буквално спят със смартфона си така че е задължително да се адаптирате към техните навици.

 

10. Мислите, че сте готини? Питайте тийнейджърите

Тийнейджърите са много рискова целева група. Предпочитанията и влиянията там се сменят по-бързо, отколкото вас ви интересува. Точно така – интересува. Странни, понякога плашещи, моди минават и заминават (ще споменем само Джъстин Бийбър), а до нас достига само ехо. Така че дори да смятате, че сте хванали правилния тон и сте направили идеалният сайт или приложение за тийнейджъри, те винаги могат да ви изненадат. Така че помолете ги да тестват и да споделят впечатления. Няма как да сбъркате, ако черпите от извора.
Ами това е. Ако следвате тези прости насоки е много вероятно да увеличите ангажираността и лоялността на тийнейджърската аудитория. Надяваме се да сме ви били полезни