Замисляли ли сте се, че днешните деца се раждат буквално в новата дигитална ера. Тоест, още преди да са проходили, вече се ориентират как да отключат смартфона или таблета на баща си и да си пуснат видео или игричка. Идва ново поколение „дигитални деца”, които имат своите нужди и, съответно, представляват страхотна пазарна ниша за дигиталния бизнес. Спектърът е почти необятен: от видео игри до образователни уебсайтове, изобщо всичко, за което можете да се сетите.

Но за да направите дизайн, адаптиран за нуждите на децата, трябва да сте наясно със спецификите на младата си аудитория. Не ги подценявайте – децата са страхотни критици и тяхната лоялност се печели трудно. Да не говорим, че те не са просто умалена версия на възрастен потребител, а очакванията им представляват съвсем различна комбинация от интеракция, експириънс и юзабилити.

Но не се бойте – за да ги ангажирате и да направите успешен продукт, е необходимо да следвате няколко прости правила:

1. Заложете на простота и изчистен дизайн

Алберт Айнщайн е казал: “Ако не можеш да обясниш нещо просто, значи не го разбираш достатъчно добре”. Това правило следва да е водещо, когато разработвате продукт, насочен към деца и тийнейджъри. Предполагам, всеки си спомня не толкова далечните времена, когато се вярваше, че за да спечелиш детското внимание, продуктът трябва да е колкото се може по-ярък, шарен и заринат с изскачащи, свирукащи и писукащи елементи. Резултатът бе плачевен – стотици сайтове, наблъскани с крещящи цветове, анимации и изскачащи отвсякъде флаш-елементи и автоматично-стартиращи се музички, от които освен да получите главоболие и да се наплашите, няма какво друго да се случи.
За щастие тези времена отминаха и през последните няколко години дизайнът за деца еволюира неимоверно. Днес повечето сайтове и приложения, насочени към децата и тийнейджърите, следват принципите, заложени в уеб-дизайна за възрастни. Фокусът се измести към максимално изчистен дизайн и висококачествено съдържание. Това е чудесно, защото децата се разсейват бързо и доста лесно. Така че ако се наблъскат много разнородни елементи, децата не могат да фокусират вниманието си адекватно и търсят нещо, което да с ясно и просто представено послание или възможност за интеракция.

2. Обърнете специално внимание на възрастовите специфики

Тук няма кой знае какво да разискване надълго и на широко. Повече от ясно е, че разликата между нуждите и интересите на деца и тийнейджъри варира много повече, отколкото при възрастните. Не можете да очаквате нещо, което ангажира вниманието на едно 5 годишно дете, да е интересно за 10-годишните, да не говорим пък за тийнейджърите. Така че съобразете дизайн и функционалности с възможностите и изискванията на целевата си аудитория.

3. Не подценявайте децата

Децата се превръщат в страшно сложни клиенти на изненадващо ранна възраст. Ориентират се бързо в дигиталното пространство и изискват да им се „говори” с необходимото уважение. Ако се отнасяте с малките потребители снизходително, просто ще ги загубите от самото начало.

4. Придържайте се към ясен изказ

Наистина е МНОГО важно как „говорите” на децата и как отправяте своето послание към тях. По-горе изяснихме, че най-лесно е да прогоните децата, като им говорите като пренебрежително и като усложнявате дизайна до крещяща каша. Децата (както и възрастните, впрочем), предпочитат да им се говори точно, конкретно и ясно. Това важи във всеки един аспект. Следователно:

• Избягвайте тежък, едва ли не „академичен” и претрупан изказ в текстовата част – на никого не се нравят високопарни сложни и дълги обяснения.
• Избягвайте да си играете излишно с типографията – хиляда шрифта, хиляда и един различни размера и надписи във всички цветове на дъгата най-много да откажат малкия потребител да се занимава с вашия продукт. Много по-добра работа ще ви свърши, да речем, една изчистена навигация със символи, предаващи ясно посланието на съответния таб за най-малките – тоест във възрастов диапозон 3-9 годишни.
• Използвайте изображения, за да предадете посланието (където е възможно). Много по-добра ефективност постигат от текста, бъдете сигурни.

5. Силата на видеото

Изображенията предават лесно послания, но видеото е шампионът в тази дисциплина. Това важи не само за децата, както се досещате, така че не забравяйте да се възползвате от неговата ефективност.

6. Спечелете доверието на родителите, за да спечелите децата

Как? Просто – покажете, че сте достойни за доверие и сайтът ви е сигурен. Можете да се поучите от опита на гиганти като Electronic Arts. Те са предвидили на сайта си набор от услуги, предназначени за родители, посредством които възрастният може да следи и контролира какво прави детето му и къде влиза. Това върви ръка за ръка с изчистен интерфейс, познати функции на игри, форуми, лесни за откриване детайли за контакт, много добра обратна връзка, форуми, всичката необходима документация и сертификати, както и много добре издържани видео-уроци, обяснения тип „стъпка по стъпка” и много добра кибер-сигурност.

7. Изненада!

Децата обожават изненади, така че импровизирайте на воля.

8. Награда!

Следващото нещо, което децата обичат е наградата. Обмислете някаква бонус система за постигнати резултати. Това ще способства неимоверно за да постигнете много по-голяма ангажираност и лоялност към вашия продукт.

9. Съпричастност

Децата се радват да се чувстват съпричастни, да помагат и тази им нужда е ваш огромен актив, ако бъде канализирана правилно. Предвидете възможност децата да участват активно в процеса на създаване и да оставят своя отпечатък някъде. Така се възползвате и от друга много ясно изразена нужда при подрастващите – тази за притежание.

10. Помолете деца да тестват продукта на всяка една фаза от развитието му

Защо ли? Защото колкото и да сме запазили детското в себе си, то е повлияно от мисленето ни на възрастен. Децата могат да ви дадат страхотни идеи и препоръки, не ги подценявайте.
Успех!

А, ето и 10 доста добри сайтове, насочени към детската аудитория:
1. PBS Kids
2. Wonderopolis
3. National Geographic Little Kids
4. National Geographic Kids
5. Fun Brain
6. Whyville
7. Pottermore
8. Spatulatta
9. NGA Kids
10. Yahoo Kids